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City of Asheville, NC

Plammmgand Devetopment

uart Rohrbaugh
e Friday, September 08, 2006 12:55 PM
To: Shannon Tuch

Cc: Christine Logan; Jerry Reese; Charleen Hall; Gary McDaniels; Scott Shuford; Kim Hamel; Sharon
Allen; Christy Edwards; Mike Wheeler

Subject: parking vs. parking lot in required setbacks

Shannon:

After our meeting discussion this morning, | did a quick look and discovered a number of inconsistencies within
current code and what maybe serious errors by myself in the way | have been reviewing Zoning Permits for the
last two years relating to parking vs. parking lots.

| remember | saw these inconsistencies my first week on the job. | went to Sharon, who shared the “red
interpretation book” with me. We found a memo that read with something like four or more spaces was
considered a parking Iot, and for single family development / district purposes, no “parking lots” were permitted in
the front yard. So... as long as no more than three spaces are proposed in a front yard, | have been chugging
away approving permits with various parking arrangements. It may do us well to get a look at the exact language
in that interpretation memo and leamn if it needs to be revised and if | need to change the way | have been
approving parking spaces in the front yard.

A quick UDO search in various districts we find the following development standards language in all of the RS
districts:

No parkmg lots shall be perm:ited within any requ:red setback.

and in most of the RM districts .

No parking shalf be permifted in any required setback.

I have NOT been enacting the No parking shall be permitted in any required setback for new homes / or
expansions / additions of homes in the RM-8 and RM-16 district [REF: Sec. 7-8-6 {f} {(9) & Sec. 7-8-7 (f) (9)].
Question: Should | make an immediate change? The impact could be huge. | predict | see as many as 50
new homes / or additions to homes per year in the RM-8 & RM-16 disfricts that have parking in one of the
required setbacks. We would also need to advise folks at the time of subdivision review to take into consideration
in their layout design, that the lot sizes will have to accommodate enough land area to meet this standard. There
are dozens of lots created / recombined each month in the RM-8 or RM-16 areas that are 5-6K in size that likely
will not meet this standard {unless they build a multi-level bundlng with a garage). Maybe it is best to clean this
with the proposed UDO amendments? '
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